Fotografer & Air spotting

Att fotografera är att ta med sig bråkdelen av en sekund in i framtiden.
SwAFHF arbetar ideellt och utan vinstintresse. Ett gott samarbete med flygfotografer är av största vikt. Symbiosen skall vårdas ”Utan SwAFHF - färre läckra fotoobjekt. Utan duktiga fotografer - färre bilder till SwAFHF webb mm. Det kommer tyvärr att bli ytterst få tillfällen för fotografer att fotografera SwAFHF flygplan ”Air2Air” då föreningen sedan en tid betalar allt bränsle som förbrukas.


Du som vill att dina bilder av SwAFHF:s flygplan skall finnas med bland sidorna på vår webb kontakta vår webbmaster Leif Dahlberg.

SAPS - Swedish Aviation Photographers Society

Fånga ögonblicket. Jet, propeller och rotor. Trubbigt och vasst. Flyg och fotografering är vår passion

Swedish Aviation Photographers Association (SAPS) är en grupp som består av flyg- och fotointresserade personer som tillsammans kombinerar dessa intressen för att utveckla flygplansfotografering i Sverige. Tillsammans besöker vi flyguppvisningar runt om i världen samt håller work-shops kring fotografering, utrustning och bildhantering. Alla som vill utveckla sin flygplansfotografering och samtidigt ha kul tillsammans med likasinnade, är välkomna oavsett erfarenhet och utrustning.  

 

Fotografer som bidragit med bilder

Martin Andersson, Håkan Andersson, Håkan Brandt, Peter Brauns, Luigino Caliaro, Leif Dahlberg, Ben Dunnell,
Peter Eliasson, Eva Flygare, Bo Gerre, Niall Grant, Jeppe Gustafsson, Björn Hellenius, Magne Egil Heitman,
Graham Hocquard, Carina Isenberg, Martin Johansson, Jan Johansson, Jan Jørgensen, Daniel Karlsson,
Svante Kilén, Pelle Lindquist, Anders Linnér, Sören Lundgren, Jan Mogren, Jörgen Nilsson, Daniel Nilsson,
Torbjörn Nordin, Anders Nylén, Ulf Nylöf, Bengt-Arne Persson, Peter Steehouwer, Christian Stödberg,
René Svensson, Joroen van Veenedaal, Hans Wendell, Oscar Wistrand, Dennis Vos, Zdenek Ziegler.

Ett stort tack till er som bidragit med fina bilder och videor på de flygplan som SwAFHF opererar och i den miljö som dessa befinner sig i. Vi hoppas naturligtvis att ni även i fortsättningen bidrar med bilder & video av flygplanen.

A big thank you to those who contributed with great pictures and videos of the aircraft SwAFHF is operating and in the environment they are in. We obviously hope that you will continue to contribute with pictures and videos of the aircraft.

Air Spotters

En flight spotter eller flygentusiast är en person som samlar information om och bilder på flygplan som en hobby. Viktiga element i flight spotting kan vara att "samla på" så många olika flygplan som möjligt, att hitta flygplan som är speciella i något avseende eller bara att ta fina bilder. Förr i tiden var många flight spotters bara utrustade med ett anteckningsblock, där de kunde skriva ner flygplanens registreringsnummer. Numera tar de flesta "spottare" bilder med digitalkamera för att dokumentera sina fynd. Mera seriösa "spottare" använder dessutom en liten radioscanner för att lyssna på radiokommunikationen mellan piloter och flygledare. Därigenom kan de tidigt få reda på vilka flygplan som är på väg att landa. För många flight spotters handlar det om att hitta flygplan som är sällsynta gäster på en viss flygplats, men också välkända flygplanstyper med speciell målning står högt i kurs. Några entusiaster använder sin semester till att resa runt till olika flygplatser, enbart för att titta på flygplan. Med slangordet "soffaspottare" menar man flight spotters som "spottar" från sitt hem. Det kan de göra med en radioscanner och en Mode-S radar, som ger dem radarbilder från omgivande luftrum. På så sätt kan de snabbt ta reda på vad det var för flygplan som kom susande över deras hus. Källa: Wikipedia