Referat från flygdagar


Tills det att vi fått in bilder från årets flygdagar visar vi några bilder från tidigare år.
Alla bilder är klickbara. När den första öppnas kan du bläddra vidare. Bildtext under bilderna.

AJS 37 Viggen premiärflygning 2012

 

Swedish Air Force Historic Flight arbetade intensivt under hösten 2011 med ansökan om att få en AJS 37 Viggen civilt registrerad. Mot slutet av 2011 erhöll flygplanet 37098 (Gustav 52 ) registreringsbeteckningen SE-DXN av Transportstyrelsen.  Därefter påbörjades arbetet med att ta fram de dokument som krävdes för att få flygplanet luftvärdigt. Kravet var att redovisa för transportstyrelsen hur vi avser operera flygplanet.
Målet var att ha flygplan, pilot och teknisk support ”uppvisningsklara” till jubileumsflygdagar i Linköping i juni 2012. 
Vårt tekniska team, med mycket samlad kompetens om 37-systemet, genomförde under ledning av ”crew chief” Håkan Andersson det arbete som erfordrrades för att återinsätta flygplanet i tjänst. Exteriört är flygplanet återställt till det skick Viggen hade i början av sin karriär i Flygvapnet. Avsikten är att flygplanet inledningsvis skall flygas av Stellan Andersson, flygchef i SwAFHF. Stellan var på 70- och 80-talet uppvisningspilot med Viggen, både som rotetvåa till Christer Hjort och enskilt. Han har genomfört flera 100-tals uppvisningar med flygplanstypen, har varit kontrollflygare och var även den som senast loggade flygtid i AJS-simulatorn på F7 för bara några år sedan. Stellan flyger även uppvisning med föreningens övriga jetflygplan J28 Vampire, J29 Tunnan, J34 Hawker Hunter, SK 35 Draken och fram till 2010 även med Försvarsmaktens J 32B Lansen.

Swedish Air Force Historic Flight, med Stellan Andersson vid spakarna, flög med AJS 37 Viggen, G 52, SE-DXN för första gången den 27 mars 2012, efter det att den hade stått på marken i 12 år. 

Dagen pendlade mellan hopp och förtvivlan, men slutade i eufori. De fantastiska och minnesvärda bilderna har fotograferats av Daniel Nilsson som snabbredigerat dessa för att visualisera hela evenemanget med invigningsflygningen.
Allt verkade gå enligt planerna för en första flygning efter lunch. Transportstyrelsen (STA) var på plats för att utföra de sista kontrollerna innan underskrifterna av dokumenten för att få den mäktiga civial 37:an godkänd som luftvärdig.  
I samma stund som allt sker på F7 evakuerades all personal på Transportsyrelsen (350 km  bort från F7 Såtenäs) på grund av en bombhot. Kommer dokumenten att bli påskrivna? ...kommer att hända nu eller vi får vänta tills fredag

Fotografen Daniel Nilsson ser AJS 37 bogseras ut ur hangaren i samma stund som han givit upp hoppet om att få se 37:an flyga och är på väg ut genom vakten på Såtenäs. ...Ja det finns fortfarande hopp, men försenat!

Tack Daniel för att du har gjort det möjligt att med hjälp av dina bilder få återuppleva denna mycket speciella dag för SwAFHF

Bodö, Norge 2012

SwAFHF var representerat på Bodö Air Show med tre flygplan. SK 60 (static), AJS 37 Viggen och J 34 Hawker Hunter. Stellan Andersson flög Viggen och Lars Martinsson Hawker Hunter. På teknikersidan deltog Håkan Andersson och Anders Lundgren. Föreningens flygchef, Olle Norén deltog också. Undertecknad, Håkan Brandt, var speaker till föreningens uppvisningar samt när JAS 39 Gripen från F 21 flög. Besökarna bjöds på ett digert uppvsningsprogram där för de flesta av oss från SwAFHF P-38 Lightning var en ny bekantkap. Titta gärna på bodoairshow.no där finns en fin panoramabild. Bodö ligger cirka nio mil norr om polcirkeln (66˚ 33' 38" N) och har midnattssol från 4 juni till 8 juli. Genomsnittstemperaturen på sommaren är 11,2 och om vintern −1,8 °C. Det trots läget milda klimatet föranleds av Golfströmmen.

Nato Days 2014 in Ostrava, Tjeckien

Några läckra bilder av AJS 37 Viggen och SK 35 Draken som fotograferats av Zdenek Ziegler, Czech Republic.

NATO Days / Czech Air Force Days arrangerades 20-21 september på Leoš Janáček flygplatsen i Ostrava. Arrangemanget besöktes av 240 000 åskådare som njöt av både flyg- och markuppvisningar. Aldrig tidigare har ett så stort antal besökare noterats vid liknande arrangemang i Tjeckien. Höjdpunkten under dagarna var uppvisning av tjeckiskt Gripenflygplan tillsammans med svenska Viggen- och Drakenflygplan från Swedish Air Force Historic Flight. Sveriges representerades på marken av flygvapenchefen, generalmajor Micael Bydén samt representanter från Försvarsexportmyndigheten, FXM och Försvarets materielverk, FMV. Även Sveriges ambassadör Annika Jagander och försvarsattaché Per Råstedt deltog under dagarna.

(Källa: Sveriges Ambasad, Prag)